Wednesday, October 25, 2006

Zwemmen


Kato volgt nu al een aantal weken zwemles, telkens een halfuurtje op zaterdagnamiddag. Het heet eigenlijk "watergewenning voor kleuters" en wordt georganiseerd door de Gezinsbond voor kinderen vanaf 3 jaar.
Gezien ze pas drie werd in juni en nog geen zwemles had gevolgd, zat ze in de eerste groep, van een zestal kinderen. Deze groep kreeg een roze badmuts, zodat ze weten bij welke groep en bij welke juf ze horen. Tegelijkertijd geven twee andere juffen les elk aan een zestal kinderen die iets verder gevorderd (of ouder) zijn, en die dragen blauwe en gele badmutsen.
Nog voor de eerste les moest beginnen, had Kato er geen zin in. Ze wilde zich niet uitkleden, mama moest mee in het water, traantjes... Toch liet ze zich ompraten en nam de juf haar in de armen mee naar het peuterbad. Mama en papa keken nieuwsgierig toe vanuit de cafetaria.
Al van het eerste contact met het water, kreeg ze er zin in. Ze wilde er direct inspringen, maar de kinderen moesten op de rand blijven zitten en elk om beurt een oefeningetje doen. Gretig deed ze mee. Ook de tweede les verliep op dezelfde manier: ervoor tranen, maar in het water veel te enthousiast. Daarom liet de juf haar meedoen met de "blauwe groep". En daar zit ze dus nu, bij de vierjarigen. Ze leert in het water springen, onder water gaan met haar hoofd, drijven, springen van de ene naar de andere kant, enzovoort. Ze heeft er plezier in. En wij ook.

2 comments:

Francine said...

Oh leuk. Wat heerlijk dat ze het zo makkelijk doet allemaal. Zwemles was hier altijd een drama met de oudste, en binnekort moet de middelste.... arrgh

Margo said...

't Is wel makkelijk als ze het graag doen natuurlijk. "Moeten" de kinderen in Nederland speciaal zwemlessen volgen? In Belgiƫ leren ze dit gewoon tijdens de schooluren, gaan ze dus met de hele klas en de sportleraar naar het zwembad. Maar ik vond het wel goed om er zelf al vroeger aan te beginnen, want bij deze zwemlessen krijgen ze meer begeleiding dan op school denk ik.